V sobotu 29. února se od devíti hodin dopoledne proměnila tělocvična na hasičské stanici v Příbrami v dějiště sportovních soubojů při třetím ročníku halové soutěže ve výstupu do čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku. Soutěž připravil Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska a Hasičským sportovním klubem Příbram

banner_citron_1920x272px_0518

Letos se do soutěže přihlásilo celkem 24 mužů a 9 žen. Ve startovní listině se objevilo také kvarteto profesionálních hasičů ze slovenského Popradu, což dalo mítinku mezinárodní nádech. V základním kole předvedl každý z účastníků tři pokusy a do finálové části pak postoupilo nejlepších 16 mužů a 8 žen. O konečné umístění se bojovalo vyřazovacím způsobem formou pavouka, kdy o nasazení rozhodoval čas z kvalifikace.

Mezi ženami potvrdila roli favoritky držitelka putovního poháru z úvodního ročníku Kamila Bartošková z SDH Horní Cerekev, která postoupila do druhé části z prvního místa. Ve finále pak prokázala svoji suverenitu vítězstvím nad Veronikou Krpcovou z SDH Oprechtice, která tak obhájila pozici „věčně stříbrné“ závodnice z předchozích dvou ročníků. Bronzovou příčku obsadila Kateřina Vébrová, reprezentující sbor dobrovolných hasičů z Úněšova.

Finále o putovní pohár mužů bylo soubojem dvou borců z HZS Moravskoslezského kraje, ve kterém Jan Vyvial porazil svého lehce chybujícího kolegu Pavla Krpce. V rozběhu o třetí příčku zvítězil Tomáš Daněk z HZS hl. města Prahy, když zdolal výborného slovenského závodníka Mariána Rerka z HaZZ Poprad. Kuriozitou finálové části byl Daňkův čtvrtfinálový souboj s Patrikem Kliglem z HZS Královéhradeckého kraje o postup mezi čtyři nejlepší, který skončil na setinu stejně a musel se opakovat, neboť postoupit mohl pouze jeden z nich.

Na závěr byly v obou kategoriích vyhlášeny také nejlepší výkony. V ženské kategorii se o něj časem 7,68 s postarala ve čtvrtfinálovém běhu Kamila Bartošková, když za rekordem soutěže Šárky Jiroušové (SDH Poniklá) z loňska zaostala o šest setin sekundy. Cena pro nejrychlejšího muže putuje na Slovensko zásluhou Mariána Rerka, který tak z Příbrami nakonec neodjel s prázdnou. V tomto případě ale rozhodoval druhý nejlepší pokus, protože stejný čas 13,62 s jako Rerko zaznamenal i Pavel Krpec. K vyrovnání rekordu Příbramské věže Vladislava Filipa z HZS Středočeského kraje z prvního ročníku však chyběly tři setiny sekundy.

Z obou dnů připravujeme reportáže, tak se už máte na co těšit.
Banner_2_JPG

PODÍL