Málokdo ví, že požárnímu sportu na Ukrajině se věnují už i děvčata. Jednou z nich je Káťa Khasanova, která nám odpověděla na několik tradičních otázek.

Ahoj Káťo, něco nám o sobě prozraď

Я с города Одесса , Украина . В этом году закончила магистратуру с красным дипломом ( Южноукраинский национальный педагогический университет имени К.Д. Ушинского) факультет физическое воспитание и реабилитация.
Pocházím z Ukrajinského města Oděsa. Letos jsem dokončila studium s červeným diplomem na Jižně ukrajinské národní pedagogické univerzitě K.D.Ušinského, fakulta fizyoterapie a rehabilitace.

IMG_3693

Jak jsi se k požárnímu sportu dostala?

Пожарно прикладным спортом я начало заниматься ровно год назад в 2018 . Это был первый год когда в нашей стране проводили соревнования с участием девушек . Пригласил меня в этом спорт Бабенко Анатолий , предложил выступить за команду Одессы . Перед первыми моими соревнования в этом виде спорта мы провели 2 учебно – тренировочных сбора , и первые мои соревнования прошли достаточно успешно . Заняла призовые места и на сотне и на штурмовке .
Požárním sportem se zabývám přesně rok. To u nás na Ukrajině poprvé proběhly závody s účastí dívek. K tomuto sportu mě přivedl Anatolij Babenko, který mi nabídnul start za družstvo z Oděsy. Před tím jsem absolvovala pouze dvě soustředění a moje první závody proběhly úspěšně a dokonce jsem se i umístila. Na stovce i věži jsem byla „na bedně“.

Vypadá to, že ses do toho sportu zamilovala

После первых соревнований у меня появился большой интерес к этому спорту , это спорт сильных и смелых.
Po prvních závodech mě to doslova chytlo, protože je to sport silných a odvážných

IMG_3715

Před tím jsi se určitě věnovala nějakému jinému sportu

До этого занималась 10 лет легкой атлетикой , КМС на дистанции 400 метров с барьерами. Была в Сборной Украины и выступала на Чемпиона Мира среди юношей.
Před tím jsem se zabývala 10 let lehkou atletikou. Stala jsem se dorosteneckou mistryní na 400 metrů překážek a byla jsem i v dorostenecké reprezentaci Ukrajiny a s ní se zúčastnila i dorosteneckého mistrovství světa v atletice.

A co děláš v současné době?

Первые и важные соревнования 2019 Это 25.02-02.03.19 в Черновцах пройдёт зимний чемпионат Украины . Сейчас мы готовимся к этим соревнованиям на сборах в городе Николаев.
Letošní první závody na Ukrajině proběhly 25.2.-2.3.v Černivci, Bylo to zimní mistrovství Ukrajiny a připravovali jsme se na něj na soustředění ve městě Nikolaev.

IMG_3726

Máš pro letošní rok nějaké přání?

Мои планы на 2019 год это конечно же улучшить свои результаты на дистанциях . И постараться попасть в сборную команду Украины , и представлять свою страну на Чемпионате Мира .
V letošním roce bych se samozřejmě chtěla zlepšit v obou disciplínách a ráda bych se dostala do reprezentačního družstva Ukrajiny a s ním se zúčastnila mistrovství světa.

Děkuji za rozhovor a těším se na setkání při nějakých závodech.

HVP

PODÍL